رعایت دستور العمل جوش الکتروفيوژن در لوله های صنعت آب و فاضلاب
صنعت آب (Water industry)خدمات تصفیه شبکه فاضلاب و مدیریت پساب را به بخشهای مسکونی، تجاری و صنعتی اقتصاد ارائه میدهد. در زمان اجرای خطوط انتقال فاضلاب (از سایز 900 تا 2000 میلیمتر) نکات اجرایی کاملا اصولی و علمی بایستی رعایت گردد تا در انتقال آن با مشکل مواجه نشده و راندمان تصفیه خانه های فاضلاب و تولید پساب بالاتر برود. یکی از نکات حائز اهمیت در این خصوص جوش لوله های فاضلابی دوجداره (اسپیرال- کاروگیت) می باشد، به همین دلیل رعایت دستورالعمل جوش الکتروفيوژن الزامی می باشد. الکتروفیوژن یکی از انواع دستگاههای جوش در صنعت آب است که از آن برای جوشکاری لولههای پلی اتیلن استفاده میشود و دارای کاربردهای متنوعی نیز می باشد. جوش الکتروفیوژن به ما کمک می کند تا با بهترین کیفیت و دقت بالای جوش، لوله ها را در صنایع مختلف به یکدیگر متصل کنیم.
22 نکته کلیدی جوش الکتروفيوژن در صنعت آب:
دستگاه جوش بايد مطابق با استاندارد ISO 12176-2 تهيه شده باشد. دستگاه هایی که منطبق با استاندارد نباشد، باعث می شود جوش به خوبی انجام نشود. سیم جوش باید از نوع CuZn37 باشد. اپراتور دستگاه جوش باید دارای صلاحیت مطابق با استاندارد ISO 12176-4 باشد. قبل از انجام عملیات جوش، وضعیت ظاهری نری و مادگی بررسی شده تا از عدم وجود هر گونه آسیب اطمینان حاصل شود. این بخش یکی از مهمترین موارد است و باید تلاش شود تا اتصالات مناسب با هم جوش بخورند. پوشش نری و مادگی فقط هنگامی برداشته شود که لوله ها آماده عملیات جوش باشند. قبل از انجام جوش، سطح روی نری و سطح داخل مادگی باید بدون هیچگونه آلودگی بوده و توسط پارچه آغشته به استن تمیز شود. در کل، روی لوازم نباید آلوده باشد و این آلودگی تنها سبب جوش نامناسب و کیفیت پایین کار می شود. البته قبل از شروع جوش، اجازه داده شود تا استن کاملا تبخیر شود.
زنجیر مخصوص جفت سازی لوله ها، درون شیار مخصوص موجود روی سطوح بیرون مادگی نصب شود.
در زمان جوش اتصال نری باید تا محل نشانه گذاری شده، بطور همراستا با مادگی وارد آن شود و هیچگونه ناهمترازی وجود نداشته باشد. در زمان اتصال اطمینان حاصل شود که سیم ها جابجا یا دچار شکستگی نشده باشند.
پس از ورود نری به مادگی، حلقه فلزی پشتیبان باید درون نری نصب شود تا اتصالات از هم جدا نشود.
زنجیر نصب شده روی سطح بیرونی مادگی، توسط آچار مجهز به گشتاورسنج، مطابق با مقادیر داده شده در جدول زیر محکم شود.
قبل از اتصال دستگاه به کابل ها، از تثبیت لوله و محل اتصال و عدم حرکت آنها حین جوشکاری اطمینان حاصل شود.
- پس از اتصال کابل ها به دو سر سوکت نسوز دستگاه، دستگاه روشن شود.
- اطلاعات بطور دستی یا از طریق بارکدخوان به دستگاه منتقل شود.
- قبل از شروع عملیات و فشردن دکمه استارت، مجددا عدد خوانده شده از گشتاورسنج با عدد مرتبط از جدول بالا مقایسه شود.
- با فشردن دکمه استارت دستگاه، عملیات جوشکاری آغاز شود.
ولتاژها و زمانهای جوشکاری مطابق با جدول زیر است:
پس از طی دو سوم زمان جوشکاری، زنجیر نصب شده روی مادگی توسط آچار مجهز به گشتاورسنج تا مقدار نهایی که در جدول بالا گفته شده محکم شود.
- پس از اتمام زمان جوشکاری، کابل ها از سوکت دستگاه جدا شود.
- زمان خنک کاری بسته به دمای محیط، بین 30 تا 45 دقیقه است.
- پس از انجام جوشکاری، شماره سرجوش با ماژیک نقره ای ضدآب درون لوله نوشته شده و سپس شماره در چک لیست جوش وارد شود.
- عملیات جوش در محیطی با دمای زیر 5 درجه سلسیوس نباید انجام شود.
- در صورتی که دمای محیط کمتر از 10 درجه سلسیوس باشد، عملیات پیش گرمایش مطابق با جدول زیر انجام شود.
کلام آخر
همان طور که در ابتدای این مقاله اشاره شد جوش الکتروفيوژن یکی از دستگاه های جوش در صنعت آب و فاضلاب به شمار می رود لذا رعایت نکات و موارد بالا جهت پیکربندی و جوش کاری آن دارای ضرورت دو چندان است.